Advertisements

петък, 24 май 2013 г.

10 стъпки за изработка на перфектния уеб сайт (част 1)

За да изградите перфектния уебсайт, трябва да следвате десет основни стъпки. Ето ги и тях:

Стъпка 1: Решете от какъв тип уеб сайт се нуждаете


Типът на уеб сайта, от който се нуждаете, зависи от типът на вашия бизнес и целите, които имате за този сайт.

Сайтовете тип визитка са най-лесни за изработка (www.монтажклиматик.com е добър пример). Тези сайтове комбинират ролята на брошура, реклама и място за директен контакт с клиента. Този тип сайтове се използват най-вече от ресторанти, хора на свободна практика и други малки бизнеси, които се нуждаят от физическо присъствие в техния шоурум, офис или заведение.

Малките сайтове обикновено имат основна базова информация за бизнес услугите и продуктите, които се предлагат - адрес на местоположение, телефон и и-мейл за контакти. Те използват най-вече повече снимки и картинки, които привличат потенциалните клиенти за да ги посетят.

Ако желаете да продадете Вашите продукти или услуги директно на клиентите си, Вие се нуждаете от сайт, който разполага с каталог (www.amazon.com е добър пример). Всеки продукт в каталога съдържа пълно описание и често включва снимки, видео и ревю на продукта.

Сайтовете тип "каталог" се нуждаят от e-commerce системи, които управляват каталога, осигуряват количка за пазаруване на клиента, и включват метод за плащане онлайн. Този тип сайтове може да изглеждат сложни за изработка, но съществуват много удобни предварително вградени софтуерни решения, с които може да започнете (OpenCart, Wordpress, Magento и други).

Бизнеси като Google, Еbay, и Amazon предлагат уникални услуги. В случая на Гугъл, водещата Интернет търсачка, техния сайт е техния бизнес. Такъв тип бизнес сайтове са тези, които предлагат реклама или предоставяне на информация за техните услуги, но те също осигуряват на клиентите си възможност да поръчват онлайн и да използват онлайн техните уеб услуги. Други сайтове предоставящи услуги, предлагат да си купите билет, кола или да направите резервация за хотел. Уеб сайтовете, които предлагат уникални услуги са сред най-трудните за изграждане, но те могат да генерират значителни приходи.

Много други сайтове публикуват или разпространяват бюлетини, статии, доклади, редакционни мнения, образователни материали, анимационни филми, музика, анимация, както и друга информация (www.dnes.bg е добър пример). В тези сайтове по принцип преобладава текстово и графично съдържание, и те често са изработени да приличат на вестник или списание. Някой сайтове за информация или развлечения, добавят e-commerce функции и таксуват посетителите със заплащане.

Веднъж след като сте избрали основния тип сайт, който желаете, трябва да решите какви функции ще предложите. Избора е почти неограничен, но някой от най-известните допълнителни функции са: табла за съобщения, новини, статии, тегления на файлове, както и автоматизирано обслужване на клиенти.

Преди да решите типът на Вашия сайт, Вие задължително трябва да прегледате сайтовете на вашата конкуренция и да позиционирате сайта си по съответния начин.

Стъпка 2: Регистриране на домейн име


Домейн името е адреса на вашия бизнес в Интернет  то ще се използва като част от имейл адреса на Вашата компания и нейния уеб сайт адрес (URL). Например, ако вашия домейн е сайт.com, тогава вашия и-мейл може да бъде office@сайт.com, а вашия уеб сайт адрес ще бъде www.сайт.com

Важно е вашето домейн име да бъде кратко, описателно и запомнящо се. Например домейн името на IBM е ibm.com. Ако не можете да бъдете описателни, тогава бъдете кратки и запомнящи се. Когато Amazon са избирали своето име, са мислели по няколко варианта  AmazonBookstore.com, AmazonBooksandCDs.com, AmazonPrintandMultimedia.com, но те са избрали най-краткото име - amazon.com, но сега всички ги запомнят и знаят.

Отбележете също, че "сайт.com" и "сайт.net" са две напълно различни домейн имена. Ако Вие притежавате едното, а някой Ваш конкурент другото, то тогава Вашите клиенти биха могли да се объркат и да отидат на погрешния сайт. За да избегнете този проблем, помислете за регистрирането на няколко домейна с различни разширения (com, net, org, eu)

Стъпка 3: Качете сайта на собствен сървър или наемете хостинг доставчик?


Сайтът, който ще направите, трябва да бъде съхраняван на компютърен уеб сървър. Този сървър трябва да има надеждна и сигурна връзка с Интернет. Хостването на уеб сайт означава предоставяне на технически ресурси (на компютърен хардуер и операционна система, на мрежово оборудване, интернет връзка и т.н.) необходими за да направят Вашия уеб сайт достъпен до клиентите Ви в Интернет  Вие можете или да си хостнете сайта на собствен компютъпен сървър или да наемете хостинг компания, която да се грижи за него. И двата варианта имат предимства и недостатъци.

Хостване на сайта на собствен уеб хостинг сървър:

Предимства: Вие имате пълен контрол на сайта си и неограничена гъвкавост. Вие избирате собствен хардуер, операционна система, дата база и други инструменти. Не е нужно да учите процедурите на Уеб хостинг компанията. Няма да плащате допълнителни такси за дисково пространство или месечен трафик.

Недостатъци: Закупуването и поддържането на компютърен хардуер и софтуер може да бъде доста скъпо. Получаване на надеждна и бърза връзка с Интернет също може да бъде доста скъпо. За да инсталирате и поддържате такъв сървър, Вие се нуждаете от висока степен на технически познания и ако имате някакви проблеми трябва да се оправяте сами.

Да работите с Уеб хостинг компания:

Предимства: Надежден и сигурен компютърен хардуер с бърза връзка към Интернет. Ниски първоначални разходи и относително евтини месечни такси. Можете да пуснете Вашия сайт онлайн по-бързо. Техническата поддръжка често е безплатна или налична срещу минимално заплащане. В началото можете да поръчвате само услуги, от които се нуждаете и други след като бизнеса Ви се разрасне.

Недостатъци: Вие сте ограничени с опциите на софтуера и хардуера, които хостинг доставчика Ви предлага. Месечните такси могат да варират в зависимост от колко клиента посещават вашия уеб сайт. Не всички хостинг услуги са еднакви - ще е нужно известно време и изследвания, за да си намерите добра хостинг компания, която ще бъде доверен съветник и ще ви помогне да развиете бизнеса си.

Стъпка 4: Изградете своя сайт сами или наемете уеб дизайнер или разработчик


Някой трябва да направи дизайнът на сайта Ви, да подбере снимки и най-важното - да напише програмния код. Тук възниква въпроса - сами ли да го направите или да наемете някой да свърши работата вместо Вас? Отговорът на този въпрос се крие в следните няколко фактора:

- Дали фирмата, с която сте сключили, или мислите да сключите договор за хостинг, предлага някакви инструменти или темплейти (шаблони), които биха могли да са Ви от помощ. Ако отговорът е "Да", то Вие бихте могли да създадете Вашия сайт бързо и лесно с малко или изцяло без технически познания и най хубавото - без допълнителни разходи. Също така има много безплатни или доста изгодни скриптове, които спомагат да добавяте нови "джаджи" в сайта Ви, отново с нуждата на малко технически познания.

- Ако не е възможно да използвате готови темплейти, другата "направи си сам" опция е да използвате програма (софтуер) за изработка на сайт. Но за съжаление при тази опция са нужни по-задълбочени технически познания. За да свършите сами работата е нужно да можете да създадете графичния дизайн (работа с графични редактори като PhotoShop, CorelDraw и други) и да можете да програмирате на някой от най-използваните езици (HTML, PHP, Java и други). Също така ще Ви е нужно да разполагате поне с базови познания за интернет технологии и програмен софтуер. Ако не разполагате с нужните знания идва въпроса желаете ли и имате ли нужното време да ги добиете?

- Какъв бюджет сте си приготвили? Наемането на специалист в изработката на уеб сайтове може да е "скъпо удоволствие". Затова преди да наемете специалист, си изчистете максимално идеята за сайта, за да може той да има по-малко работа, което би означавало по-малко заплащане.
- Ако притежавате някои знания, но усещате, че те няма да са Ви достатъчни да изградите самостоятелно Вашият сайт, можете да наемете специалист само за тази част, която не Ви е ясна. Това ще Ви спести време и средства.

Стъпка 5: Оптимизирайте сайта си за търсещите машини.


Много хора ще използват онлайн търсачка (като Гугъл) за да ви намерят, за това е много важно да направите сайта си приятен за търсещите машини. За да направите това, Вие трябва да създадете ключови думи, които описват Вашия бизнес. Например, ако продавате принтери, скенери и офис консумативи, тогава Вашите ключови думи могат да включват принтери, копири, лазерни принтери, скенери, тонери, мастила и офис консумативи и др. Можете да включите думи като, качество, достъпна цена, гаранция и др., в зависимост от това как се различавате от Вашата конкуренция.

Веднъж като изградите тези ключови думи, Вие се нуждаете от две неща:

Използвайте колкото се може повече от ключовите думи на началната страница на Вашия уеб сайт, в текста, който описва вашия бизнес. Колкото по-нагоре в страницата е този текст, толкова по добре. Повтаряйте най-важните ключови думи по няколко пъти и ги удебелявайте или подчертавайте.

Впишете тези ключови думи в HTML кода на вашия сайт, използвайки < META > тагове за описания и заглавия. Не включвайте повече от веднъж една ключова дума в < META > тага.

Разбира се, според бюджета Ви, можете да наемете SEO оптимизатори специалисти, които да се погрижат сайта Ви да излиза на по-предни позиции в Гугъл. В повечето случай, Вие сами няма да успеете да постигнете големи резултати, но с малко четене можете сами да направите базова оптимизация на уеб сайта си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

main-nav-top (Do Not Edit Here!)